© Rootsville.eu

Doug Duffy and BADD (US)
tiltle: Ain't Goin' Back
music: Blues
release date: july 26, 2024
label: Fort Sumner Music
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Doug Duffy

© Rootsville 2024


De meermaals bekroonde Doug Duffey en BADD zijn een kwartet uit Noord-Louisiana, gespecialiseerd in 100% originele ‘Bayou Funk’, ‘Swampadelic’, Bluesiana en Delta Soul-muziek. Beïnvloed door old school funk- en soulklassiekers uit de jaren 70, evenals hun inheemse regionale New Orleans-funk, Memphis Soul, Louisiana R&B en Louisiana Delta-blues, ze hebben het allemaal gerecycled, opnieuw bewerkt, opnieuw gedefinieerd, opnieuw gedefinieerd en opnieuw verpakt in hun eigen persoonlijke postmoderne slammin' jam. Ain't Goin' Back is het vierde studioalbum van de band.

De blues is een rijke en oermuziek, diep geworteld in de moerassige gronden van de Mississippi Delta en de muzikale zielen van artiesten als de in Louisiana geboren en muzikale instelling Doug Duffey. Duffey heeft deze muzikale ader ontgonnen al meer dan een halve eeuw met zijn zang, songwriting en toetsenbordwerk, beginnend professioneel op 14-jarige leeftijd.

Hij heeft deze soulvolle gumbo van New Orleans naar de rest van de wereld gebracht, zowel nationaal als internationaal optredens. Duffey heeft zijn muziek lang en krachtig genoeg gemaakt om in de National te worden verankerd Blues en Louisiana Halls of Fame, en de Northeast Louisiana Music Hall of Fame. Kortom, om Willie te parafraseren Dixon, Duffey heeft de wortels gegraven, en wij oogsten de zoete vruchten.

Nu heeft Duffey diep in zijn tradities gegraven voor de rijkdom van zijn nieuwste album, Ain't Goin' Back, een viering van zijn muziek met zijn band BADD (een titel gesneden uit de initialen van de voornamen van de bandleden). BADD omvat Duffey op zang en keyboards; Dan Sumner op gitaar incl. elektrische en akoestische bas, percussie, zang en trompet; Adam Ryland op drums en Ben Ford op bas. Een paar getalenteerde spelers vervolledigen deze line-up: Dave P. Moore op harp, Jonathan Patterson op trombone en Bert Windham op trompet. Duffey en Sumner coproduceerden.

Ain’t Goin’ Back is stevig verpakt met elf bijtend beknopte en tekstueel prachtige originelen van Duffey en Sumner, die een reeks stijlen vastlegt die voortkomen uit de tijdloze mist van de blues. “Whirlpool” zet de toon voor de sessie, openend met een eenzame gitaar, een stevige backbeat en etherische harp die leidt naar Duffey's diepblauwe verhaal van een onrustige geest. “You've Got What it Takes” sluipt verder achter een stoere musical steun en draagt ​​een duidelijke boodschap uit: "Je hebt wat nodig is om alles te nemen wat ik heb." Het delicate
varianten van ‘The Wishing Game’ introduceren een melancholisch verhaal over ongerealiseerde liefde, verteld met elegante lyriek.

“Rock It All Night” rockt hard terwijl het tempo wordt opgevoerd met de belofte van goede tijden. “Veranda Blues” roept een stemmig bluesbeeld op van de eindigheid van een eenzaam bestaan. Als je deze slechte trip niet beëindigt, zul je merken dat je dood bent.' De stuwende ritmes van “No Mercy” voegen een woeste intensiteit toe aan zijn mishandeling. De oprechte poëzie van “Promised Land” suggereert een verlangen naar iets dat nog niet helemaal bekend is. De titel van
‘Gallus Pole’ verwijst naar een traditioneel lied, verloren in de tijd, toen de frase onheilspellend ‘galgenpaal’ was. Die van Duffey Take is eveneens een voorgevoel.

Het titelnummer en afsluiter, 'Ain't Goin' Back', is weer een zacht lyrisch juweeltje met een delicaat harptapijt geweven overal als contrapunt voor de finaliteit ervan. En net zoals de woorden “Ain't Goin' Back” suggereren, draagt ​​de vooruitziende muziek van Doug Duffey hem voorwaarts door de gehulde nevels waar zijn muziek leeft, naar dit slim geschreven album vol met de eeuwige waarheden van de blues.


tracks:

1. Whirlpool 5:32
2. You Got What it Takes 5:06
3. The Wishing Game 6:09
4. Rock it All Night 3:38
5. Front Porch Blues 5:05
6. Get ‘Er Outa Yo Head 3:59
7. Turn it Around 4:36
8. No Mercy 3:38
9. Promised Land 4:59
10. Gallus Pole 3:20
11. Ain't Goin Back 4:53